сряда, 29 февруари 2012 г.

Подръчните предмети – тайното оръжие


Почти всички предмети намиращи се около нас могат да бъдат използвани като оръжия. Разбира се това изисква определен опит, който се трупа с практика. Предметите, които ни заобикалят имат различни характеристики и приложения. Те могат да бъдат разделени на няколко групи.
Според принципа на действие хладните оръжия могат да бъдат разглеждани като: режещи, сечащи, сечащо-режещи, наръгващи, наръгващо-режещи, ударно–смачкващи. Или като прътове, ударни, остриета или за хвърляне.
Обърнете внимание на тяхната класификация. Има хладни оръжия, които могат да се ползват по няколко начина, като брадвата и пръта. Това означава, че всяка класификация е условна. Затова можете да ползвате всяко хладно оръжие по удобен за вас начин.
Най-правилната класификация според доста експерти е направена в израелската система за самозащита. В нея всички оръжия и подръчни средства са разделени в 5 групи по сходство и приложение: прътове, ножове, въжета, камъни и щитове.
1. Прътове.
Това са всички предмети, които могат да се ползват като такива с различна дължина. Основните предназначения на прътовете са ударно-смачкващи или пронизващи. Средната част на прътовете се използват за отбрана, а понякога и за блъскане или избутване. По-късият край може да ползвате за натискане, удряне и захващане. Прътът се държи с една или две ръце, в зависимост от дължината му, в единия край или в средата. Пронизващ или точков удар се нанася като пръта се държи като копие с двете ръце. Може да бъдат нанясяни и удари, като с приклад, много удобни при близък бой.
2. Въжета.
Това са всички гъвкави предмети. Кабелите на всички битови и др. електроуреди влизат в тази категория. Всички кабели влизат в употреба, както и електроуредите към които са прикрепени, но само ако са с удобни размери. С тях лесно можете да атакувате, като нанасяте “камшични” удари. С изпънатото “въже” лесно може да се отклони удар. В близък бой може да се ползва за задушаване или връзване.
3. Ножове.
Това са всички предмети имащи острие и с които може да се реже или пробожда противника. Към тях освен ножовете се отнасят и: гребени, парчета стъкло, отвертки и шила, пластмасови карти, тенекиени парчета, остри клони и др.
4. Камъни.
Това са всички предмети побиращи се в дланта ви и които можете да хвърлите по врага. Всякакви камъни, флакони, бутилки, мобилни телефони, стотинки, чаши, чинии, пепелници и др.
5. Щитове.
Всички предмети, които могат да прикрият важни части на вашето тяло от противниковите удари. (чанти, столове, маси, книги).

Импровизирайте!