събота, 11 февруари 2012 г.

Студа - наш приятел


Статистиката показва, че тези, които живеят на места с мек климат, а околната среда е защитена от лоши атмосферни условия, се разболяват по-често от простуда, отколкото тези, които по-дълго са изложени на ниски температури и голяма надморска височина.
Ползите от студено са много, тъй като тези, които живеят в северните страни на Европа, Русия или Северна Америка, запазват по-добро физически състояние, дори и в напреднала възраст. Също така тези, които се занимават със зимни спортове, имат по-висока жизненост, отколкото тези, които се крият в къщи на топло.
Първоначалната адаптация на тялото към студеното е много болезнена, но въпреки всичко, то свиква!

Може би вече се запитвате какво трябва да направите, за да станете приятели с настинката?
Като за начало е добре да не спите в топла стая. Хубаво е преди лягане да отворите прозореца, за да влезне свеж въздух. Този въздух ще ви помогне да спите по-добре и качествено. Също така на сутринта ще сте се наспали по-добре.

Хубаво е сутрешните в упражнения да се правят на отворен прозорец, колкото и да ви е студено.

Постарайте се през деня да не сте с много дрехи и оставете излишните. Само, когато е адски лошо времето може да си сложите шапка и шал.
Това ми напомня за една история, в която главния участник е бил създателя на едно от бойните изкуства (не си спомням кой точно и кое изкуство), та през зимата той се разхождал по потник навън и един добре облечен с блузи и яке човек, го попитал: Защо не се облечеш, не ти ли е студено? – А, въпросният човек му отговорил: Ти защо не си закриеш лицето с нещо, не ти ли е студено?
Логиката е, че в повечето случаи хората нямаме нужда от шалове, които да закриват лицето ни, защото през целия ни живот лицето е единствената част от тялото, която рядко покриваме с дрехи и по този начин, то се вкалява и свиква с ниски температура. Така става и с човешкото тяло, по същия начин и то може да бъде вкалено.

Важна чест от това вкаляване е и храната ни, която трябва да бъде богата на витамини. Алкохола и цигарите трябва да бъдат намалени, по възможност и премахнати, защото отслабват тялото ни е това начинание няма да има успех.

Нужно е също така да спортувате. При свободно време е препоръчително да се разхождате сред природата. Подходящо е да се занимавате и с някакви зимни спортове. Разбира се бъдете добре оборудвани за тях. С изпълнение на горните неща, вие ще имате успех със сприятеляването с настинката и студената зима.