вторник, 5 февруари 2019 г.

Сблъсък на улицата – 10 грешки, които не са във ваша полза

Винаги, когато се изправяте срещу агресивен насилник трябва да внимавате. Голям процент от участниците допускат елементарни грешки. Глупави грешки основани на стереотипи или гордост. Слабости, които ще ви струват лични вещи, пари, здраве и вероятно живот.

Представяме ви списък с най-неправилните ходове:

1. Очаквате агресорът да ви удари пръв, за да отвърнете;
„Нормалните хора не започват първи боят” – това ви е втълпено в главата. Но е много трудно да се защитите след първия удар, дори и да сте професионален спортист. Или както казват в дивия запад “ако стреляш втори, умираш първи”.

2. Когато вие ударите нападателя, гледате какъв ефект ще предизвика ударът ви;
Наблюдавате дали врагът  е паднал, разлюлял или отметнал глава. Вместо веднага да доразвиете нападателната серия на първата успешна атака, вие давате на опонента си време да се възстанови, както и да му дадете безплатна дрога под формата на адреналин, гняв и омраза към вас.

3.  Мислите си, че ще може да се разберете с думи;
Може да е странно да прочетете това, но 90%  от мъжете наистина мислят, че могат да се разберат с думи. Но всъщност често се случва да се стигне до сблъсък.

4. Самочувствието ви пречи да бъдете подготвени;
Вие отхвърляте мисълта за избор на безопасен маршрут.  Погрешният избор може да ви отведете в интензивното или моргата.

5. Смятате, че носенето на газов пистолет, електрошок, спрей или нож на дъното на чантата (раницата) ще ви помогне в труда ситуация?;
Суровата реалност е, че когато човек бъде нападнат неочаквано, той забравя за всичко и в най-добрия случай се опитва да отблъсне нападателите. След конфликта настъпва закъснялото разбиране, че сте имали оръжие за самозащита във вас.
Правилният избор в случая е предварително да подсигурите самозащитата си.

6. Виждате, че боят е неизбежен, но продължавате да се съмнявате и да преценявате шансът си за победа чрез мирен подход;
Колкото по-дълго разговаряте, толкова повече се натрупва адреналинът. Вниманието се разсейва и имате все по-малък шанс за успешно отблъскване на атаката на противника, която предстои да започне.
Правилният вариант е когато разберете, че сблъсъкът е неизбежен – веднага атакувай пръв!

7. Аз съм адекватен човек и мога да разреша всеки конфликт мирно;
Точно така са мислили някои от пребитите по света. Те не разбират, че нападателя не мисли така, няма мозък и няма желание да слуша вашето адекватно разсъждение. Той просто ви напада и пребива.
Правилният вариант ако боят е неизбежен – виж точка 6.

8. Смятате, че ако оставите противника да ви набие, ще се разминете по-леко;
Понякога има хора, които не могат да спрат навреме. Възможно е никога да не осъзнаят, че са прекалили.
Правилният вариант – удряйте изключително силно по половите органи, колената и краката, за да успеете да го отблъснете.

9. Само момичетата крещят;
Смятате, че е срамно, но понякога това наистина е единственият ви шанс да оцелеете. Викът кара хората да спрат, привлича вниманието на другите и значително увеличава шансовете ви за бягство.

10. Биете се до първа кръв;
Всъщност противникът може да не спре на „първата кръв”, всъщност може да не спре и на първите счупени ребра”. И ако чувства, че не печели, той може да извади нож или да вземе камък.
Правилният вариант е винаги да сте в готовност, да спазвате безопасна дистанция и да атакувате първи.

Заключение: Не забравяйте, че уличната борба не е като спаринг тренировка в бойната зала!