събота, 11 февруари 2012 г.

Спорт - натурално или с химия



Всеки, който се е опитвал да води здравословен начин на живот поне веднъж се е запитвал какъв спорт да избере. Много хора избират фитнеса, но почти веднага изниква въпроса – “Бързо, красиво, но с химия? Или бавно, упорито и натурално?” Всичко зависи от целта, която си постави човекът. Да изглежда като мастодон или да бъде с истински мускули. Според статистиката при тези, които са избрали “натуралното” при 70% от мъжете, които имат насъбран вече 2 год. опит употребяват анаболни стероиди, протеини, аминокиселини, креатини. Сред спортистите с 3 год. опит употребяват 80% , а при тези с не по-малко от 5 год. нуепотребяващите анаболни стероиди са единици.
Така, че каква е разликата между “химията ” и “натуралното”? Не е дори така, нека започнем с това какво е “химия” и кое “хранителна добавка”. В интеренет има много информация за протеините, гейнерите ,креатините и аминокиселините. Нека разгледаме по-подробно: за нормалния мускулен растеж на човек занимаващ се 3 пъти седмичо е нужно обилно количество протеин, въглехидрати и мазнини.

Хранителни добавки

Белтъкът известен като протеин е от съществено значение за възстановяването и растежа на мускулната тъкан. Аминокиселините доставени от протеина помагат за изграждането на всички клетки в човешкия организъм. Без протеин вътрешните органи, косата, имунната система и като цяло всички системи в тялото не могат да съществуват. Спортистите трябва да приемат достатъчно количество протеин, за да могат да извършват ежедневните си жизнени функции, както и за възстановяване на мускулите след тренировките. Дневните норми за физически активните хора са били обсъждани от спротните лекари в продължение на много години. На ден е необходимо от 2,5-4 гр. на 1кг телесно тегло. По-малко дневно количество ще забави растежа и възстановяването, а от по-голямо няма да има ефект. Не трябва да се забравя, че енергията от протеина трябва да бъде 30-35% от дневната доза калории. Така за 90-килограмов мъж консумиращ 2600 калории на ден е необходимо да се ядат 215 грама протеин на ден, което ще даде около 33% от калориите. От естествените храни богати на протеини са морските дарове(скариди, миди, калмари) и бялото месо(птици, особено пилето). За 50-60% абсорбиран протеин трябва да се яде най-малко 500-700 грама пилешко месо, което значително удря по джоба на средностатистическия човек. За такива моменти е измислен протеина като хранителна добавка. Една 30-грамова порция качествен протеин съдържа 22-24 грама чист протеин. Това значително улеснява храненето на спортиста.
Въглехидрати – основен източник на енергия в организма.
Въглехидратите могат да бъдат разделени на две групи – прости и сложни. Сложните въглехидрати формират основните енергоносители, с изключение на кратък период от време след тренировките. Сложните въглехидрати се разграждат бавно, което води до умерено покачване на кръвната захар, което не довежда до рязко освобождаване на инсулин. Консумацията на прости въглехидрати води до бързо покачване на кръвната захар, което води до активна секреция на инсулин и в резултат на спадане на кръвната захар. Тя ни кара да се чувстваме уморени и претоварени, но в течение на 1,5-2 часа. след тренировка тялото и мускулите възприемат лесно точно тези прости въглехидрати. При приемането на прости въглехидрати повишените нива на инсулин допринасят за попълване на изчерпаните запаси от гликоген и в крайна сметка помагат за възстановяването от интензивните натоварвания. Между 60-80% от енергийните резерви се възстановяват в рамките между 1 и 3 часа след тренировката. С други думи, колкото по-бързо уморените и гладни мускули получат качествено гориво, толкова по-големи са шансовете за провеждане на по-добра следваща тренировка. Не забравяйте обаче, че само това е идеалният период за консумацията на прости вътлехидрати. През цялото друго време енергийното ниво се поддържа от сложните въглехидрати, които осигуряват постоянен приток на глюкоза в мускулите. Въглехидратите дават 50-60% от дневните калории. Добро съотношение е 2-3 гр. въглехидрати на 1 гр. протеин след тренировка и от 1-1,5 гр. на 1 гр. протеин през останалото време. След тренировка е добре да се направят две хранения. Веднага след тренировка обикновено се приемат някакъв протеинов коктейл или таблетки, второто хранене е пълноценна вечеря час и половина след тренировка. Тези две хранения трябва да съдържат 30-45% от дневната норма калории и въглехидрати.
Обилното количество въглехидрати спомага за натрупването на маса. За това е измислен и гейнерът. Той е добавка богата на въглехидрати и калории с ниско съдържание на протеин. Гейнерът за разлика от протеина съдържа 60-80% въглехидрати и 20-40% протеин. Около 500 калории на 100 гр. обратно на протеина с ниско съдържание на калории. Протеина изгражда чиста мускулна маса, а гейнерът добавя и доста мазнини.
Няколко думи за креатина. Той представлява междинен склад за енергия. Креатинът взема участие при ресентезирането на енергийните запаси в организма. Колкото повече креатин има в мускулите, толкова повече можете да ги натоварите. По този начин той предизвиква значително покачване на количеството енергия, силата и издържливостта. Което пък от своя страна води до подобряване спортните постижения. Колкото повече има в тялото, толкова по-големи успехи ще постигнете. С приемането на креатин може да се увеличи силата с до 25%. Много спортисти допълващи диетите си с креатин значително увеличават количестово вода в мускулните си клетки. Това увеличава и обема на клетката. Мускулният тонус се подобрява и се тренира по-леко.
Решаващ фактор за постигането на високи резултати в спорта е способоността на тялото да отделя голямо количество енергия за кратък преиод от време. Непосредственият енергоносител в човешкият организъм е АТФ. Количеството на АТФ е на разположение в директно състояние и от решаващо значение за спортната активност. Когато АТФ освобождава енергия за захранване на мускулите се отделя фосфатна група, която образува нова молекула наречена АДФ. Креатинът се комбинира с фосфата в организма и се образува фосфокреатин, който е определящ фактор в производството на енергия в мускулната тъкан.
Креатинът увеличава силата, скоростта и обема, но също така подобрява и външния вид на мускулите. Той се складира в мускулите. Постъпването на вода едновременно с креатина води до увеличаване на обема- мускулните влакна се сгъстяват за сметка на натрупващият протеин по стените т.е. увеличаване на мускулната маса. Мускулите стават напомпани. Изглеждат стегнати, по-големи и внушителни. В същото време се повишава и телесното тегло(до 5кг в продължение на 6 седмици в зависимост от началното състояние на креатин фосфата в тялото).
Това са така наречените хранителни добавки, които могат да бъдат използвани от всеки един спротист независимо от неговия етап на развитие. Въпреки това трябва да се помни, че те само помагат, а не заместват в хранителния режим. Задължително е да се яде естествена храна(месо, зърнени храни, висококачествени макаронени изделия, плодове, зеленчуци).


Анаболни стероиди

От другата старана на спорта са анаблоните стероиди – лекарства синтезирани на основата на мъжкия хормон тестостерон. Това означава, че всеки анаболен ефект е чрез увеличаване на нивото на тестостерон. Приемат се на таблетки или в инжекционна форма. Основно свойство на тези препарати е засилване на обмена и използването на тези вещества, които са нужни за изграждането на тъканите с едновременно отслабване на обмена свързан с разпадането на сложни органични вещества. И преди всичко стимулират метаболизма. АС също стимулират минералният метаболизъм, задържа в организва калий, фосфор и сяра, които са необходими за синтеза на протеин. Допринасят и за задържане на калций в костите. АС са производни на тестостерона и имат андрогенни ефекти- развиване на вторични мъжки полови белези. В медицината се ползват при тежки травми, операции, при бавно зарастване на рани, изгаряния, при тежки заболявания на костите.
Употребата на случаен АС не означава в никакъв случай, че ще се събудите по-силни и по-големи. Точно обратното, може да навредят сериозно на тялото. АС трябва да бъде избран съобразно нивото на спортиста и постиженията му. Могат да се ползват различни АС, като след всеки цикъл има терапия за възстановяване на хормоналните нива и черният дроб. В допълнение използването на АС ще ви накара да харчите повече пари за протеини и гейнъри за да подържате теглото си, тъй като ще се повиши нуждата от прием на белтъчини.

В заключение искам да кажа, че всеки спорт изисква ангажираност и отдаденост. Така, че преди да изберете какво да ползвате трябва да сте сигурни какво точно ви е необходимо. Какво сте готови да жертвате? Можете ли да подържате тялото си във форма до 40-50 години, след няколко стероидни цикъла? Успех във вашето начинание каквото и да изберете. Това е вашият избор!