четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Пет причини да откажете цигарите


Разбира се някой ден ще се чудите как да откажете цигарите. Предполагам, че е така, защото четете тази статия. И вие трябва да знаете колко е трудно да се направи първата стъпка, за да се отхвърлят цигарите веднъж завинаги. Като цяло пушачите са слабохарактерни (в противен случай не биха пушели) и имат слаба воля. Ще се опитам да ви помогна, като ви дам няколко съвета, с които да изхвърлите тютюна от живота си. Първо трябва да сте твърдо решен да ги откажете, трябва да дадете нещо като обет пред себе си. Но преди да започнете трябва да сте сигурни, че това е правилното решение. Така, че аз ви представям 5 причини, които могат да станат основа на тази първа стъпка.

1. Вие ще живеете по-дълго след сприрането на цигарите.
Според медицинските изследвания човек плаща доста скъпо за този лош навик, намаляват се минимум 10 години от живота му. Естествено не можем да знаем какво ще се случи утре. Никой не може да контролира всички фактори, които влияят на живота му. Глупавият фатализъм, обече не е оправдание за този лош навик. Човек може и трябва да направи всичко по силите си да изживее един дълъг и щастлив живот. Няма как да се предотврати смърт причинена от стихийни бедствия, но може да бъде предотвратена смърт причинена от опасни заболявания възникнали в следствие от тютюнопушене.

2. Пушенето ви прави отблъскващ.
Много хора започват да пушат подражавайки на някой, поради чужд натиск или заради други социални причини. В България образа на пушача го създава самото правителство, чрез постоянното рекламиране на тютюневи продукти и издигайки в култ цигарите по телевизията. Преди няколко години пушенето беше доста модерно сред тийнейджърите, но сега не е така. Пушенето престана да бъде авторитетно. Напротив пушенето на обществени места води до негативно отношение от страна на другите хора. Димът и лошият дъх от цигарите са доста неприятни и отблъскващи. Опитайте се да целунете един пепелник пълен с фасове и ще разберете това. Следете отношението на нормалните хора спрямо вас и може би това ще ви накара да напарвите първата крачка. Сега цигарата предизвиква към вас само безразличие.

3. Вашето поведение- пример за вашите деца.
Ако мислите, че тютюнопушенето е вреден навик, но не можете да се борите с него, помислете какъв пример давате на вашите деца. Те тярабва да бъдат по-добри и по-щастливи от нас, защото са основата на нашата бъдеща държавност и независимост. Най-ефективният начин за възпитание на децата е личният пример. Ако в едно семейство никой от родителите не пуши, шанса децата да пропушат е доста по-малък. Помислете за бъдещето и здравето на вашите деца, така ще помогнете и на себе си. Не забравяйте и другите деца, които растат в отровата, която оставяте след себе си.

4. Пушенето влияе пряко на физическата ви форма и спортните резултати.
Ако спортувате значи сте наясно колко е важна физическата издържливост. Пушенето пречи на дихателната система да снабдява ефективно организма с кислород. Пушенето разрушава кръвоносната система и основния и орган сърцето. Ако имате нужда от добри спортни резултати е задължително да изхвърлите цигарите на боклука.

5. Пасивното пушене е вредно за останалите.
Тютюневият дим вреди на цялото ви семейство и на всички, които са около вас. Доказано е, че пасивното пушене причинява много от болестите предизвикани от самото пушене. Ето защо пушенето е забранено на много обществени места. Пушач, който пуши, когато около него има непушачи показва откровенното си неуважение. И е напълно нормално непушачите да не толерират такова поведение, което засяга собственото им здраве. Излиза, че вашето лично удоволстие е повече от тяхното здраве. Това е философията на паразита и роба. Ако вие сега оставите цигарите ще лишите близките си хора от много проблеми. Но наистина ли ги уважавате?