вторник, 14 февруари 2012 г.

Истината за упражненията с машини и “нуждата” от тях



Има доста въпроси свързани с “чудото” при упражненията с машини.
Не губете време и пари за такова оборудване. Нямате нужда от него и ако тренирате бойни изкуства. Дори бих посъветвал всички да не ги ползват, защото вредата от тях е по-голяма отколкото ползата. Най-добрият вариант е да си направите своя “фитнес зала” с прост набор от тежести или да тренирате само с тежестта на собственото си тяло. Лост за набиране, пудовки или два дъмбела ще ви излязат по-евтино от няколко месеца в залата и ще можете да ги ползвате, когато си поискате.
В зависимост от времето можете да тренирате вкъщи, в парка, в някой училищен двор или на много други места. Не се губи никакво излишно време в пътуване и не трябва да се съобразяваш с работното време на залата. Ако не разполагате с достатъчно място за тежести е достатъчно да наблегнете на по-интензивните упражнения със собствено тегло.
Повечето професионални ММА състезатели тренират със свободни тежести и наблягат на упражненията със собствена маса. Могат да се дадат много примери: Fedor Emelianenko, Randy Couture, Wadlerei Sylva. Всички тези топ спортисти едва ли наблягат на машините. Времето, което отделят за силовите упражнения е по-малко от една трета, като обръщат по–голямо внимание на техниката и стратегията. Така, че може да се поучим от тях.
Причината поради, която в много зали насърчават използването на машини е защото така нямат нужда да наемат квалифициран персонал. Ползаването на машина е сравнително лесно. Показват ви веднъж и след това няма нужда да се занимават повече. Това може да го направи и човек, който не е квалифициран. Докато при упражненията със собствена тежест и свободните тежести се изисква повече внимание и време.
Ако все пак решите да отидете на фитнес го направете в такъв, където има свободни тежести и сериозни спортисти. Избягвайте машините и се концентрирайте върху упражнения, които изграждат наистина силно тяло. Резултатите няма да закъснеят.
Пудовките са доста ефективни и се ползват в подготовката при почти всички бойни спортове. Те са също широко разпространени и в армията. Те ще ви дарят с експлозивна сила и голяма издържливост. Ползите за вашето тяло ще бъдат очевидни. Тези толкова полезни и простички инструменти не заемат и почти никакво място. Не е случайно, че пудовката се ползва от векове, въпреки, че на Запад е известна от скоро.
В Русия казват, че пудовката елиминира слабостта на гените и че една машина не може да направи това, което се постига със скромната пудовка.
Опитайте следната проста програма вкъщи или навън:
Правете я без почивка между упражненията.
10 лицеви опори
5 набирания
15 коремни преси
20 клека
Засичайте 20 минути. Направете колкото се може повече завършени цикли за това време. Не ви струва нищо и ви отнема само 20 минути.

Във видеото отдолу може да видите някои упражнения с пудовка изпълнявани от MMA боеца Dave Cryer.



Също така и други упражнения.