неделя, 12 февруари 2012 г.

“Ползите” от бирата



“Който пие пиво, живее щастливо!” – предполагам повечето от вас са чували тази реплика, а много от доверчивите мъже й вярват. Но напразно – бирата не носи радост, а проблеми със здравето. Вината за това масово заблуждение е, че на бирата се гледа като на хем полезна, хем слабо алкохолна напитка. Ако някой от вашите близки ви изтъква тези доказателства, опитайте се да му нарисувате реалната картина и да му разкажете за това как бирата води също така и до алкохолизъм, болен стомах, болен черен дроб, проблеми със сърцето и немощ в постелята.

ПЪРВИЯТ ПОСТРАДАЛ – СТОМАХА
Бирата, разбира се е слабо алкохолна напитка, но с това не се има предвид нейната газираност, а количеството на етиловия спирт в нея. В някои сортове пиво съдържанието на алкохола достига 10-14%, така че една бутилка може да се равнява на 50-100 грама водка. Ежедневното пълнене на хранопровода, стомаха и червата с алкохолна течност не може да не повлияе на тяхното състояние. Бирата много агресивно разгражда и отравя лигавицата. Освен това при регулярното приемане на пенливата напитка, жлезите разположени в стените на червата, изработващи чревен сок, отначало отделят много лигавица, а след това атрофират. Храносмилането става непълноценно, храната се застоява или постъпва необработена в стомаха. Резултатът най-често е гастрит. Алкохолният гастрит се съпровожда от жалби от слабост, понижено настроение, по-малка работоспособност, метален привкус и горчивина в устната кухина, болки в корема, чувство на тежест.

УДАР ПО ЧЕРНИЯ ДРОБ
Алкохолът е главният враг на черния дроб, чиято основна функция е пречистването на организма. Ако принудите този орган да се бори само с бирата, можете да нарушите антитоксичната му функция. И тогава той няма да служи като бариера за другите силно действащи и отровни вещества. Злоупотребата с хмелната напитка може да способства за развитието на възпалителни проблеми и дори да доведе до хепатит. При това хроническият бирен хепатит е способен да протече в скрита форма, без ярко изразени симптоми. Ако не бъде открит навреме, хепатитът може да доведе дори цироза. Също от прекомерната употреба на бира страда и задстомашната жлеза (панкреасът) : напитката подтиска отделянето на ферменти и естественият процес на разграждането на хранителни вещества се нарушава.

БЪБРЕЦИТЕ – САНИТАРИТЕ НА ОРГАНИЗМА
Главната задача на бъбреците е поддържането на постоянна вътрешна среда на организма. Те участват в регулацията на водно-електролитния баланс и киселинно-алкалният състав на организма. Бирата нарушава тези естествени процеси, защото кара бъбреците да работят почти с утроена сила. Който поне веднъж е пил бира, знае как бързо идва нуждата да използвате тоалетна. Това се нарича полиурея – усилено отделяне на урина, което е свързано с раздразнението, предизвикано от спирта върху бъбречните тъкани и повишената им филтрационна способност. Имайки толкова силен ефект, пивото изсмуква от организма важни съединения – микро- и макроелементи, особено калий, магнезий и витамин С. При дефицит на калия се стига до срив в сърдечния ритъм, появяват се болки и слабост в краката. Недостигът на магнезий влияе на настроението – човек става раздразнителен, неспокоен, спи зле. А от недостатък на витамин С се понижава имунитетът, по-често се появяват простудни заболявания. В случай на напреднал бирен алкохолизъм може да си докарате склероза на бъбречните съдове, кръвоизливи в бъбреците, бъбречен инфаркт.

“БИЧЕ СЪРЦЕ”
Бирата се всмуква много бързо, затова кръвоносните съдове моментално се препълват. Ако пиете често или много, възниква варикозно разширение на вените и сърцето. Рентгенолозите наричат този ефект синдром на “биреното сърце”, “биче сърце” или “капронов чорап”. Главният орган, който всеки ден трябва да изпомпва излишното количество течности, става по-немощен, а около него се натрупват мазнини. Увеличава се сърдечното съкращение, възниква аритмия, повишение на кръвното налягане. Физическото натоварване се чувства все по-тежко. Понижаването на съкратителната способност на сърдечния мускул и увеличеният обем на сърцето води до сърдечна недостатъчност. В резултат на това два пъти нараства смъртността при инсулт.

ХОРМОНИТЕ СКАЧАТ
В бирата се съдържа фитоестроген, който представлява растителен аналог на женския полов хормон - прогестерон. Той попада в напитката от хмела, използван за придаването на специалния горчив вкус. При мъжете бирата подтиска изработването на тестостерон. На този фон се забелязва доминирането на женски хормони, предизвикващи изменение на външния вид при мъжете: понижава се окосмяването на тялото и лицето, намалява се мускулната маса, увеличават се гръдните жлези, изменя се тембъра, появяват се “бирено коремче” и мазнини по бедрата и талията. Получава се така, че страстният любител на пивото по биологически признаци постепенно се превръща в жена. Естествено такава хормонална промяна влияе и на успехите на мъжа в постелята.

БИРАТА НЕ Е КАТО ВОДКАТА
Грешно е да се мисли, че слабо алкохолното пиво не предизвиква пристрастяване. И то какво! Има дори отделен медицински термин – бирен алкохолизъм. Той се отличава с това, че се развива 3-4 пъти по-бързо и желанието за пиене е по-силно. Това отчасти е свързано с определени навици, а също така и с широката достъпност до напитката. Няма нужда да се приготвя масата, да се кани голяма компания, да се измисли повод, защото да “пийнеш биричка” можеш и сам, ходейки по улицата или гледайки телевизор. От гледна точка на наркологията, бирената зависимост е по-тежък, трудно поддаващ се на лечение, вариант на алкохолизма. И борбата с него е много по-сложна. “Пивохолиците” много рядко се обръщат към психиатър и нарколог. Най-често отиват в болницата с оплаквания от сърце, черен дроб, стомах.

Биреният алкохолизъм е коварна болест. Любителите на пивото постепенно се приучават не само към опияняващото действие на алкохола, но и към успокояващото нервите, седативно свойство на напитката. Приятното отпускане се желае все отново и отново, и затова се налага увеличаване на дозите. Употребата на бира, подобно на истински наркотик се превръща в жизнено необходимо.


Източник: http://bg.altermedia.info/