петък, 24 февруари 2012 г.

Боен капацитет


Условията на война изискват много висок боен капацитет от воина. Боевият капацитет може да бъде разгледан като съвкупност от 3 елемента:

- Физическа сила;
- Умствени способности;
- Воля и решителност.

Физическата сила на воина е способността му да се справя с всякакви препятствия на бойното поле като: продължително ходене пеша, тежка физическа работа, издръжливост при различни климатични условия и др.
Умствените способности зависят от придобитите квалификации и полученото образование. Те не се влияят от физическите възможности на воина.
Волята е способността за управляване на постъпките. Тя се формира от чувството за дълг и увереност. Пряко свързана е с физическата сила и умствените способности на воина. Колкото по-силно развити са физическата сила и умствените способности, толкова по-силна е и волята за победа.
Физическата сила на боеца не трябва да се ограничава само с фитнес. Необходимо е да се извършват различни физически упражнения в условия симулиращи ситуации на бойното поле. Целта трябва да се свежда до натрупването на висок боен капацитет при, който препятствията в бойни ситуации се преодоляват с лекота.