сряда, 15 февруари 2012 г.

10 мита за мазнините


Тъй като доста хора обръщат внимание на наднорменото тегло и отчаяно търсят магическа формула за изгаряне на излишните мазнини се появиха доста неточности и митове по тази тема. Ще се спрем на някои от най-популярните “бисери” и ще обясним защо те са неприложими.

1. Възможно е премахването на местни мазнини.
Когато се губят мазнини чрез диети , те се губят по цялото тяло. Докато упражнения фокусирани върху определена част от тялото стимулират мускулите и превръщат зоната в по-стегната и енергична. Но мазнините остават. Затова е важно да се тренира цялото тяло, ако искаме да премахнем мазнините.

2. Интензивните аеробни упражнения най–добрият начин за изгаряне на мазнините.
По принцип подобряват физическото състояние и помагат за метаболизма. Но това не е най-добрият начин за изгаряне на мазнини.

3. Тренировките с тежести ни надуват и укрепват мазнините.
Тренировките с тежести стимулират мускулитe на цялото тяло. И когато са в разумни граници и комбинирани с аеробни упражнения не издуват. Дори когато се трупа мускулна маса тялото ви гори мазнини, но само при следване на една балансирана диета в същото време.

4. Хапчета, които изгарят мазнините.
За съжаление няма такива. Въпреки, че се рекламират различни препарати за изгаряне на мазнините, такива които да го правят от само себе си няма. Повечето от тези препарати имат нежелани странични ефекти и обикновено се консумират с балансиран храителен режим. В действителност доста от тях са опасни за здравето.

5. 20 минути упражнения на ден са достатъчни за изгаряне на мазнините.
Тялото ползва за гориво гликоген и мазнини. Колко мазнини ще изгори зависи от времето и интензивността на тренировката.

6. Когато ядете късно вечерно време се трупат повече мазнини.
Калорията си е калория, няма значение кога се консумира. Тялото ги приема без значение на часа. Този мит идва от хора, които обикновено вечерно време се тъпчат с бързо приготвена храна като допълнение към храната, която са приели през деня. Вечерята трябва да бъде лека!

7. Целулитът се отстранява по-трудно от останалите мазнини.
Целулитът е комбинация от мазнини и вода намираща се в горния слой на кожата. Но мазнините при целулита не се различават от останалите мазнини в човешкото тяло. С подходяща диета и физически упражнения няма проблем да се намали целулитът.

8. Ако не ядете мазни храни, мазнините в тялото ви не се покачват.
Мазнини, белтъчини и въглехидрати, които се приемат в големи количества се трупат като мазнини в тялото. Ето защо може да трупате мазнини дори без да ядете мазни храни.

9. Гените по-важни при изгарянето на мазнините, отколкото диетите и физическите упражнения.
Генетичните фактори и наследствеността, като цяло са свързани с теглото. Но при подходящи хранителни режими и интензивни физически тренировки човек може контролира теглото си.

10. След липосукция не се трупат мазнини на същото място.
Въпреки липосукцията тялото е в състояние да създаде отново мастни клетки на същото място.