четвъртък, 1 март 2012 г.

Самозащита с нож – основни правила при използването на лек нож


Човек с нож в ръка, който защитава себе си или своето семейство лесно може да излезе победител. Така, че ако в къщата ви нахлуят крадци, най-доброто място за отбрана е в кухнята, където е нормално да разполагате с богат “арсенал”.
Спомнете си и аз добрата стара традиция, когато мъжете винаги са имали нож в себе си, който им е помагал при всякакви ситуации. Разбира се, не е необходимо да носите мечове или щикове. Ножът не трябва да привлича внимание, трябва да бъде добре прикрит. Не забравяйте, че ножът е доста сериозно оръжие, затова го ползвайте само при крайна необходимост.


Правила при използването на нож.
В тази статия ще се спрем основно на използването на “леки” ножове т.е. ножовете с тънки остриета (по-голямата част от кухненските ножове, джобни ножчета, ножове за риба и други).
- Те лесно се огъват и се чупят при силен удар, затова най-добре е да се прилагат режещи удари.
- Когато се стигне до схватка е необходимо да се направи всичко възможно врага да бъде неутрализиран бързо. Почти винаги не става дума само за един човек, затова действията трябва да бъдат светкавични и ефективни. При удари в лицето или областта на очите ще добиете голямо преимущество. Режещи удари в ръцете и краката могат да спрат начинаещи, но не и сериозни рецидивисти.
- Най- добрият удар е коварният. Старайте се противниците да не разберат, че разполагате с нож.
- Избягвайте излишни демонстрации. Извадите ли нож бъдете готови да го използвате.


Основни удари с лек нож.
Поради факта, че през по-голямата част от годината противниците ви ще са защитени с дебели дрехи, а вие ще сте с лек нож, местата за удари са ограничени. Нанасяйте удари в предмишниците, китките, лицето и шията.
Ако успеете да запазите скрит ножа си за противника, можете да му блокирате атаката с едната ръка, а с другата да нанесете удар с ножа в лицето или главата. В повечето случаи тези удари не са опасни за живота на врага, но са силно болезнени и съпроводени с обилно кървене. Те ще смутят противника до известна степен и ще ви дадат предимство в по-нататъшното развитие на ситуацията.
Прорезът в шията може да причини фатален край, така, че преценете дали искате да сплашите нападателя си или да го убиете.
Срязвания по китките, предмишниците и дланите причиняват също силно кръвотечение, което ще изплаши неопитния противник. Но ако сте успели и да прережете сухожилие тогава ще го отслабите и доста физически.