вторник, 6 март 2012 г.

Методи за укрепване на ударни повърхности



За съжаление в ръкопашен бой не винаги можете да избегнете или блокирате правилно атаката на противника. Трябва да се вземе под внимание, че понякога е възможно да получите силен и мощен неочакван удар. Затова е нужно да се научите да свеждате до минимум ефекта от такива пропуснати удари. В такива ситуации има реална опасност от нараняване на ударените повърхности. Лесно се нараняват предмишниците или краката при изпълнение на блок или при нанасяне на удари. Пръстите на неподготвен юмрук също са застрашени.
За да се избегнат такива травми и наранявания е нужно да се укрепят всички части на тялото. Разбираемо е, че обикновеният човек зает с ежедневните си проблеми не може да достигне нивото на “железен воин”. Но може значително да укрепи тялото си и да го подготви за бой.
Голяма част от блоковете се извършват с предмишницата или долната част на краката. При спаринг ръцете и краката могат да бъдат укрепени до известна степен, но обикновено само това не е достатъчно. Популярни са два метода за укрепване на краката: набиване и уплътняване. Набиването е ясно от името си за какво става въпрос, но този метод трябва да се ползва доста внимателно. При прекаляване се получават хематоми по краката, които остават за дълго време и са доста неприятни за по-нататъшното обучение. А при престараване можете да получите сериозни травми на надкостницата. Затова повечето предпочитат уплътняване. То е почти безболезнена и при редовни тренировки резултатите са много добри.
Уплътняване на краката: сяда се на пода и се свиват краката в коленете. Енергично се разтриват подбедриците до загряване. След това се взима дървена точилка или нещо подобно и се разтрива с нея като се налага натиск с двете ръце. Упражнението се прави най-малко по две минути на крак по няколко пъти в седмицата. Постепенно увеличавайте натиска. Резултатите няма да закъснеят.

Юмруци, длани, пръсти.
Ако ударите твърда повърхност с неподготвен юмрук може да се нараните сериозно. Методи за укрепване са чрез набиване и чрез лицеви опори на юмруци. Добри резултати се наблюдават при стандартните лицеви опори на юмруци. Те укрепват кокалчетата. Започнете да ги правите първо на меки повърхности (килим), а после на по-твърди. Лицеви опори на бетон, асвалт и други твърди повърхности не се препоръчват за начинаещи. Необходимо е да доведете лицевите опори до 100-150 на ден. Смята се, че е постигната добра форма, ако се правят 150-200 наведнъж.
Можете да укрепите юмрука си с удари по круша, торби с пясък, макивара, щитове и други приспособления. Те могат да бъдат използвани и за укрепване на пръсти, длани и крака.

Укрепване на краката и тялото.
В много бойни изкуства е широко разпространен лоу-кика. За да се издържи на такъв удар трябва краката ви да бъдат добре укрепени. В ръкопашният бой е важно също да бъдат подготвени прасците, коремните мускули, ръцете, гърдите и гърба. Тези мускули са нужни и при уплътняването на удара.

Ето няколко примерни упражнения:
Партньорите застават един срещу друг и започват да си разменят лоу-кикове, като силата на ударите трябва да се увеличава постепенно. Ударите се поемат със силно стегнат крак. Прилагат се по 20 удара от двете страни на бедрата.