сряда, 14 март 2012 г.

Уорд Прайс за Адолф Хитлер


...Трезвеността на Хитлер в частния му живот е добре известна. Той е вегетарианец, пълен въздържател от чай и кафе, непушач. Любимите му ястия са супа с фиде, спанак, ябълки – печени или сурови, яйца “по руски” – студени твърдо сварени яйца със сос майонеза. На закуска, макар и да се пази грижливо да не напълнее, Хитлер обича да си хапва еклери с шоколад. Не пие кафе, а само минерална вода и чай от лайка и липов цвят.
Понякога, след някой усилен ден или когато смята, че се е простудил, той изпива малко мляко с ракия, но с отвращение. Миризмата на тютюневия дим му е толкова неприятна, че никой няма право да пуши в негово присъствие, дори и след вечеря – едно голяма лишение за германците. Когато се намира в Берхтесгаден, единственото му физическа упражнение е разходката. Той има здрав вид, кожата му е свежа, бледо-сините му очи са винаги изпълнени с блясък. В Берлин Хитлер напуска своята официална резиденция само с автомобил. Въпреки тоя му заседнал живот той е твърде издръжлив. Виждал съм го да стои в Нюрнберг прав в своята кола в продължение на цели пет часа през време на големия годишен преглед на щурмовите отряди, с ръка изпъната за поздрав през повечето време.


Уорд Прайс – “Аз познавам тези диктатори”. Това е част от книгата, която е посветена на Адолф Хитлер. Публикувана е за пръв път през 1937 год.


Вижте книгата тук.