неделя, 20 май 2012 г.

Пази кръвта си чиста...! Съзнанието също! - Част 1


Медиите и тяхната реална роля в нашия живот

Появи се една шега за абревиатурата на “КИНО”: “КИНО - Как Изтънчено Ни Обработват”. Даваме киното, като реален пример, но няма да задълбочаваме с него. Основно ще наблегнем на средствата за масова информация или по-точно на средствата за масова дезинформация, както ги наричат осъзналите се хора. Те представляват учреждения проектирани да предават информация чрез специално техническо оборудване. Това е една относителна, самостоятелна система състояща се от множество елементи.
Медиите изпълняват функции в съвършено различни и разнообразни сфери, като например:
1. Комуникативна – общуване, осъществяване на контакт, известна е като началната функция в журналистиката.
2. Непосредствено-организаторска – чрез, които медиите най-нагледно се проявяват, като “четвъртата власт” в обществото.
3. Идеологическа (социално-ориентираща) – свързана с огромния стремеж на медиите да оказват влияние върху филосфските основи и ценностните ориентации на аудиторията, върху самоличността на хората, техните идеали и стремежи, включително и на поведенческите им действия.
4. Културно-образователна - състои се в това да пропагандира “правилните” културни ценности и да допринася за цялостното развитие на човека.
5. Рекламно-справочна – свързана с рекламиране на “полезните” неща нужни за пълноценния живот, като алкохола, цигарите, модните тенденции и др.
6. Развлекателна – състояща се на пръв поглед от неангажиращи, но пикантни потоци от информация, които обаче представляват прецизно подготвени проекти гонещи определени цели.
И така общественото съзнание е отражение на материалните отношения между хората и природата, както и отношението на хората към действителността. Медиите чрез техните манипулации предизвикват определени еднотипни емоции и действия в обществото като цяло. По такъв начин те формират общественото мнение – състояние на масова психоза, състояща се в скрити или явни отношения между различните социални и етнически групи, към проблеми или други събития от действителността.
И това масово съзнание е заблуждавано, че задава параметри и стереотипи. Така действат медиите.
А какво да кажем на тези, които вече са достигнали до този извод и искат да намерят истинската информация? Къде могат да получат точна и достоверна информация?
Като се има предвид, е почти всеки един от нас живее сред зомбираното общество, избавянето от медийните атаки не е никак лесно. Може да започнете с това, като спрете зомбиращите сериали! Тези продукти на масовата култура не съдържат никаква полезна информация. Вместо да прахосвате ценното си време в седене пред зомбиращата кутия, спортувайте или просто се разходете на чист въздух. Спортът се явява като отличната и единствена алтернатива. Той ще ви откъсне от лъжовните илюзии е ще ви направи нов, по-разумен човек.
Не позволявайте на мозъка и тялото ви да се отпуснат. Четете книги, общувайте със съратници, обобщавайте факти, правете изводи – ще научите много интересни неща. Всяка информация обмисляйте и критикувайте, когато е нужно. Не чакайте наготово!