вторник, 15 май 2012 г.

215 хил. алкохолици има в България


215 хил. алкохолици има в България. Става въпрос за 180 000 мъже и 35 000 жени, които са алкохолно зависими. У нас няма национална стратегия за превенция и лечение на алкохолната зависимост.

Иначе 12 млн. души в ЕС живеят с алкохолна зависимост, а през 2004 г. почти 95 хиляди мъже и повече от 25 хиляди жени на възраст между 15 и 64 години са починали поради завишена консумация на алкохол.
Това става ясно от представен доклад в Брюксел в рамките на дискусия на тема „Алкохолната зависимост в Европа - пропуснати възможности за подобряване на общественото здраве”.

Представеният доклад е първият по рода си, в който са събирани и анализирани данни за потреблението на алкохол и вредите от алкохолната зависимост в 27-те членки на ЕС, Швейцария, Норвегия, Исландия и Русия.

Консумацията на алкохол в ЕС е най-високата в света, а социалните разходи и загубите, свързани с алкохола и алкохолната зависимост, се оценяват на 156 милиарда евро в ЕС през 2010 г., става ясно още от доклада. Лечението и грижите за алкохолно зависими лица са недостатъчни, защото по-малко от 10% от хората с алкохолна зависимост получават лечение в Европа.


Източник: http://www.blitz.bg/