петък, 1 юни 2012 г.

Прашката – нашият “пневматичен пистолет”


Ловните прашки са с изключително удобни размери, които ни позволяват лесно да ги крием. Също така са много евтини, далекобойни и полезни в градски условия. При избора ни на такива не трябва да гледам само рамката с каква тежина е, а ластика, който е на нея. Цените им вървят от 5 лева на горе. Разбира се качествата на всяка са различни, според цената, която се явява основен фактор при това колко ще издържи за един ловен сезон. Те са подходящи за чупене на витрини, унищожаване на друга частна собственост, както и за стрелба по жива мишена. Не се опитвайте да спестите пари при опита да си направите сами такива. Резултат със сигурност ще е по-некачествен от купените! За това избирайте от специализираните магазини за лов и риболов.

Прашката може да използва почти всичко за стрелба. Камъни, ядки, стоманени топчета (които са най-подходящи в случая) и др. Имайте предвид, че скоростта на стоманените сачми може да бъде повече от 200 км в час, което лесно би позволило да счупите прозореца на някоя кола и да нараните хората в нея. Но този резултат не го очаквайте от по-евтините.
Преди да започнете използването на такива е желателно да направите своето кратко обучение, за да опознаете своя нов “пневматичен пистолет”. По този начин ще намалите риска от контузии, които са възможни при неправилната й употреба.

Предимства:
Ниска цена и функционалност. Средна ефективност. Леки и компактни.
Може да се използват и от жени.

Недостатъци:
Не може да се използва като средство за самозащита. Точната стрелба изисква определени умения.