вторник, 19 юни 2012 г.

Воините не се страхуват



Тази статия не важи само за тези от нас, които се занимават с бойни спортове, а и за тези, които водят често битки по улиците! Тя е за истинските бойци!
Наскоро чух един израз, че в бойните изкуства на първо място стои духът, на второ - техниката и на трето – физическата подготовка. Истината е проста – ако се страхувате да се биете, то нито техниката, нито напомпаните мускули ще ви помогнат.
Но нека оставим физическата подготовка и техника настрана, тук ще говорим за бойния дух и за това как да го вкалим.
Първото, което ви трябва е мотивацията! Кое ви кара да не се биете? Случайно да не е това, че се страхувате да не бъдете наранени? Защо? Защото е по-лесно да живеете като всички останали? Ако наистина искате да го правите, вече отдавна е трябвало да сте го решили и да го правите! За това ви препоръчвам да извадите един лист и да започнете да пишете причините заради, които си струва да сте такъв. Това ще бъде вашият наръчник с цели, ценности и идеи, които по някакъв начин ви характеризират като човек и определят вашите стремежи в живота.
И тук стигаме до следващият компонент – мирогледа. Всички народи в миналото са имали воини със своеобразна нагласа за живота и смъртта. При самураите тази нагласа се характеризирала с думата Бушидо. Това бил кодът за честа, идеалите, към които всеки воин се стремял!
Ние българите също имаме определение за подобна дума и тя е – багатур. Знае се, че те били най-честните воини, бранители на вяра и чест, на светата земя и светото конско знаме. С меч в ръка, поваляйки враговете те се стремяли към бога първенец, възскачвайки се с всеки подвиг по небесните стъпала...
За това ние не можем да симулираме подобно поведение, а трябва да съответстваме на този идеал. Може би, защото повечето от нас не са изправени в битките пред смъртта и този въпрос не е толкова важен за тях. Но ако вие продължавате да живеете без ясен мироглед, то вашият страх ще бъде постоянно поддържан. Страхът на такъв човек ще бъде винаги голям, защото той не поставя своите ценности преди всичко друго, няма идеали за чест, смелост, храброст, сила, с които винаги се е отличавал воина.
Истинският воин се отличава не само с голяма физическа сила, но и с богат умствен ресурс. Затова освен на бойните спортове и фитнеса наблягайте и на книгите. Не подценявайте книгите, те са неизчерпаем източник на духовна сила и знания. Презирайте страха и се самоусъвършенствайте! Бъдете истински воини!