петък, 15 юни 2012 г.

Роман Зенцов – славният руски богатир


На снимката: Роман Зенцов, ..., Александър Емилианенко и Фьодор Емилианенко


Продължаваме да пишем за живота на расово осъзнати воини, които се състезават в бойните спортове. Поредният такъв е Роман Зенцов, който също има по-особено мнение за легалните и нелегалните наркотици.

Роман Зенцов – световен шампион в боя без правила М-1, страхотен боец със смесен стил, виртуозно владеещ бокс, самбо и муай тай. По право един от десетте най-добри в света от неговата категория. Роман притежава индивидуален стил на борба, който се отличава с тактически подход във всяка битка.
Роман е роден на 10.09.1973 г. в Брянск. Още от ранно детство показва активен интерес към спорта. Като малък Роман бил доста подвижен, играел по цял ден футбол и на “казаци и разбойници”- с други думи не стоял на едно място. През делничните дни ходел на училище, където учел усърдно, а вечерта прекарвал в спортната зала на тепиха. Баща му подкрепял неговите увлечения и дори го записал да тренира самбо с няколко негови приятели. След година от приятелската компания на Роман единствено той продължил да тренира. Със своето постоянство и търпение той смайвал не само връстниците си, но и треньорите. Резултатите не закъснели.
Първата победа на Роман била в шампионата на област Бранск. След това той си спечелва участиe в шампионата на гр. Горки. Там Зенцов стига до финала, но в последният бой съперникът му разкъсал ухото и той бил отстранен от турнира.
През 1992 г. той заминава за северната столица и кандидатства в Медицинския университет. Коридорите на университета били пълни с тълпи от студенти, но Роман си бил поставил за цел да го приемат в този университет, така и става. Въпреки това, първият изпит застрашил неговата мечта. По ирония на съдбата го подвежда любимият му предмет биология, в знанията за който бил сигурен. “Тройката” прозвучала, като присъда, но Зенцов не се отчаял и това не повлияло върху характера на бъдещия шампион. Заради неговата борбеност съдбата го надарила с неочаквана приятна изненада. Той се справил неочаквано добре на изпита по химия. Така, че благодарение на своите знания, силен характер и малко късмет, Роман постъпил в университета. Струвало си младеж, като него с такава воля и жажда за знания да направи успешна кариера като доктор. Но само Роман знаел, че бъдещата му професия няма да лекува хората, а ще им причинява болка. На лекциите младият човек жадно трупал знания за анатомията и физиологията, стремял се да научи повече за структурата на човешкото тяло и да разбере процесите, които протичат в него. В последствие тази информация му била полезна срещу противниците на ринга. Тези знания му помогнали и в обучението за битките.
След, като се установил в Санкт Петербург, Роман започнал едновременно с учебните занятия да се занимава с кикбокс и карате. Всичко вървяло много добре, но настъпили трудни години. За Роман, както и за много други студенти посещаването на лекциите ставало все по-трудно заради безпаричието с което трябвало да се справят. Безкрайните тренировки също оказали своето влияние. Като част от младежкия национален отбор по кикбокс Роман спечелил серия от международни срещи.
През 1995 г. в Русия попадат първите пиратски касети на американски боеве без правила. Тогава Зенцов решил, че свободните боеве са възможност да покаже големият си талант, техника и опит. “Голяма възможност за самоизразяване. Безкомпромисност и минимално външно влияние върху хода на мача, побеждава силният.”- такова било неговото мнение.
Започва нов етап в живота на Роман Зенцов. През 1997 г. Вадим Финкелнщайн – ръководител на клуб “Red Devil” започва шампионат по свободни боеве “М-1”. През 2000 г. Роман тренира в клуб”Видима”. След 6 месеца усилени тренировки попада на Европейския шампионат. На финала обаче губи от “бъдещата звезда” Андрей Арловски. През следващите три години Роман има няколко боя по “М-1” и “2N2N”. Победите се затвърждават. Това е период в който той търси своето място в света на свободните боеве.
2003 г. била пикова в неговата спортна кариера. Именно тогава Зенцов се бие за шампионската титла по свободни боеве с Боб Шрайбер. Бойците показали висока класа. Още в първите секунди опонентите започнали да си разменят жестоки удари. Зенцов получил аркада, но това само го провокирало и настроило за победа. Той събрал сила и просто “задушил” противника. Така Роман станал световен шампион, като отнел титлата на известния Шрайбер.
Следващото значимо събитие на Роман Зенцов е запознаването с легендарния Фьодор Емилианенко през 2004 г. На съвместният тренировъчен лагер в Холандия Роман си дал ясна сметка за своя път в свободните боеве. Съветите на “императора” променили кардинално поведението му на ринга. Подобрил контрола над себе си, повишил максимално концентрацията си, а в същото време изглеждал напълно спокоен.
През 2005 г. “обновеният” Роман Зенцов провел дебютен бой в престижният ММА шампионат “Pride”. За съжаление бразилеца Фабрицио Вердум не му дал никакъв шанс. В шестата минута Зенцов бил “задушен”. Случайно или не, през 2010 г. Фьодор Емилианеко лишил Вердум от титлата. През ноември същата година Зенцов успешно защитил своята световна титла на “М-1” на ринга от Ибрахим Махмедов. Противниците се познавали добре, така, че борбата се оказала доста трудна. Махмедов пробвал различни комбинации, но не били ефикасни. Роман го задминавал в ударните техники. През втория рунд Зенцов постига целта си. С удар в главата изпраща опонента си в дълбок нокаут. Руският чук за пореден път показва мощта си.
През 2006 г. Роман се връща в “Pride”- “Или мен ще ме изнесат от ринга или съперника ми. Друга алтернатива няма”. С такъв силен дух той се среща с Педро Ризо. Още в 25-та секунда го изпраща в глух нокаут. Така с няколко секунди бие рекорда на Фьодор от преди няколко месеца срещу Гилбърт Айвел.
В живота извън ринга Роман Зенцов се появява в неочакван облик във филма на Сергей Бодров “Сестри”. Днес той прекарва свободното си време в полза на бойците от младото поколение.
Роман Зенцов се показва не само като отличен боец, но и като истински руски националист и пропагандист на здравословния начин на живот. Той е създател на движението “Съпротивление” събрало в себе си само здрави и истински националисти. Движение против “легалните наркотици” (цигари и алкохол), аморалното поведение и всичката друга отрова, която правителството предлага на младото поколение.
Роман Зенцов изповядва правилните възгледи за свобода и самоизразяване. Неговите призиви са: за подсилване на духа, самостоятелно развитие, здравословен национализъм и вяра в своята Родина. “Съпротивление” увеличава членовете си бързо в столицата, а оттам и в цяла Русия, обединявайки руски момчета и момичета под знамената на ЗОЖ..

Понастоящем Роман Зенцов е преди всичко “учител”, който има много за разказване и показване. По-голямата част от времето си той изкарва по спортните зали, но вече, като треньор. Неговите ученици показват високо равнище в областта на спорта и идеологическата подготовка.
Личният пример на Роман Зенцов ни показва какви трябва да са всички истински националисти. Зенцов не е просто предан воин на руската земя, той е нейн наставник и пазител.