неделя, 1 април 2012 г.

Изберете свободата! Не повтаряйте грешките на другите!


Надявам се, че изложеното в статията не е нещо ново за вас и просто ще утвърди и обогати натрупаните ви знания.
Всеки, който се занимава с революционна борба е длъжен да знае, че рано или късно ще бъде обискиран. Въпросът е: ”Кога?”. Може да разберете непосредствено, след като вече са посетили ваш другар. Можете да го предвиждате, когато войната ескалира. Затова е добре да сте подготвени предварително. Тогава вие няма да се суетите в последния момент.
Важно уточнение: Този материал не е насочен само към тези, които се занимават с “преки действия”. За активния боец изпадането в нелегалност е съвсем нормална перспектива. Това може да се случи след година или още утре. Но всеки активист от дадена организация или интернет пропагандист може да бъде също посетен от полицията дори и да не е участвал в насилствени действия. Помислете кои от хората, които живеят близо до вас могат да бъдат качествени свидетели по време на обиска. Категорично отхвърляйте непознати хора за свидетели. Те може да бъдат поставени лица, които само ще ви навредят.
За обиска се гответе системно, за да не губите време занимавайки се с маловажни неща, забравяйки по-важните. Затова е необходимо да ги разделите на групи, например: една група с вещите, които трябва да изхвърлите и група с вещите, които трябва да запазите, но скриете. Така при нужда започваш с важната група, а след това с другата.
Първото нещо на което трябва да се обърне внимание е оръжието. Мисля, че всеки знае, че използван нож или чук не се държи вкъщи. Но много хора имат вкъщи запаси. Доста често се забравят неща прибрани преди години, които разследващите обаче намират. И това е само защото вие сте подходили несериозно и сте забравили за тях. Не забравяйте да изчистите от дома си и всички компоненти, които могат да ви компроментират.

Записки и телефони.
Запомнете, че вкъщи не трябва да съхранявате записки с телефони и адреси на съратници. Разчистете компютрите си! Най-добре е по-важните да ги знаете наизуст. Ако все пак си водите някакви записки ги дръжте извън дома си. Уверете се, че у дома не държите никакви данни с които излагате на риск своите бойни другари. Същото важи за телефоните и сим-картите. Няма смисъл да държите телефони и сим-карти, които не ползвате поради някаква причина. Отървете се от тях. Най-добре е да записвате на самата сим-карта, а не в паметта на телефона. Записвайте съратниците си с неистинските им имена или с объркващи псевдоними. При спешни ситуации, когато трябва да се действа бързо, можете да унищожите сим-картата като я изгорите, а телефона като го натрошите с чук. Импровизирайте, от това може да зависи свободата ви, както и тази на вашите приятели.

Снимки.
Те са ясни. В интернет всички сайтове се следят и това не се крие. Така, че снимки не трябва да се качват въобще. По компютрите също не трябва да държите такива. Вкъщи може да оставяте разни неактуални. Никога не оставяйте снимки на ваши другари! Вие нямате право да рискувате тяхната безопасност. Унищожавайте всички техни снимки, дори и на тези, които не са ви толкова близки.

Книги и друга литература.
Всякакви книги, наръчници и брошури с екстремистка насоченост, които бъдат намерени в дома ви ще бъдат използвани в удобен момент срещу вас. Затова се отървете от тези, които се набиват на очи след като ги прочетете. Можете да намерите списък с такава литература в някоя търсачка след като потърсите “екстремистка литература”.
Нормално е да ви потърсят на адреса на, който сте регистриран, освен ,ако нямат друга информация за пребиваването ви. Там ще бъде направен и обискът. Ако не ви намерят там ще ви търсят при приятели или ваши близки, там е по-малко вероятно да обискират.
Компютъра е основното средство за изобличаване на човешките интереси. Лесно се разбира какви сайтове се посещават, следят се имейли и програми за комуникиране. Никога не се логвайте автоматично, така всеки който има достъп до компютъра ви ще бъде напълно улеснен. Не дръжте никакви изобличаващи материали (клипчета, снимки, записки и др.) на компютъра си. Всичко по-важно можете да записвате на сидита например, които да държите на подходящо място и да ползвате, когато са ви нужни.
Възможно е при нужда да възстановят част от изтритата информация на компютъра ви! Така, че, ако разберете, че има вероятност да приберат компютъра ви просто се отървете от хард диска му.
Обърнете също внимание на музикалните си компактдискове. Те гледат и тях. Всички със забранени знаци ще представляват интерес!
Не забравяйте и дрехите си. Почиствайте ги добре! Ако се налага унищожете някои.
Подготвяйте се за обиска предварително, подсигурете се. Не улеснявайте работата на разследващите ви. Учете се от грешките на другите и не ги повтаряйте, бъдете разсъдливи!