петък, 13 април 2012 г.

Здравословният живот променя генетичния код


Не много отдавна учените са установили, че здравословният начин на живот води до бързи, резки и драматични промени в генетичния код.
В изследванията са включили 30 мъже с нисък стадий на рак на простата, които са се отказали от традиционното медицинско лечение като хирургия и химиотерапия. За период от три месеца те правели огромни промени в начина си на живот. Започнали диета, богата на плодове и зеленчуци, зърнени храни и соеви продукти. Извършвали физически упражнения, като бягане по час и половина на ден и упражнения, свързани с намаляването на стреса като медитация.
След трите месеца, както се очаквало, те загубили част от теглото си, намалили нивото на кръвното си налягане, и подобрили здравето си като цяло. Освен това учените установили огромни изменения в гените: мъжете били променили активността на 501 от гените си, 48 от гените, отговорни за превенция на болестите били променени, а 453 от тях, включително и тези, отговорни за рака на простата и рака на гърдата също били блокирани.
Обикновено хората с такива заболявания се примиряват, че не могат да направят нищо, защото тези болести са генетични. Но единия от докторите не подкрепял тези изказвания: „Не, не сте прави, вие може да направите много.”
Само чрез промени в храненето и стила на живот можете да подобрите здравето си, като се преборите с много от т.нар. генетично предавани болести.