четвъртък, 19 април 2012 г.

Пушенето, фитнеса и още нещо...


Всички познаваме хора, които спортуват активно и същевременно пушат.

Въпросът е, каква вреда оказва пушенето върху бодибилдърите и до колко бихме могли да подобрим постиженията си, ако се откажем от този вреден навик.

Вредата от пушенето

Тютюнът съдържа над 4000 различни химикали, които оказват различно влияние върху човешкия организъм. Най-вредните от тях са: никотинът, въглеродният монооксид и катранът.

Никотинът

Никотинът е наркотик. Хората не осъзнават колко е вреден, както и много други неща, защото вредата му не се проявява веднага, а се натрупва с времето. Той е пристрастяващ като другите наркотици и се абсорбира в кръвообръщението. 7 до 8 секунди са нужни на мозъка да отчете присъствието му и да реагира.

Изследванията сочат, че никотинът е способен да измени характерът на човек, в зависимост от това колко време е пушил и колко дълбоко е вдишвал цигарите. Опасните странични ефекти включват, но не се ограничават само с: увеличаване на пулса и кръвното налягане, хормонални промени, промяна в състава на кръвта, промени в метаболизма.

Въглеродният монооксид

Въглеродният монооксид или едноокис е отровен газ. При пушачите, той замества около 15% от кислорода в кръвта, а кислородът е нужен за правилното функциониране на тъканите и клетките. При продължително потискане на нивата на кислород се наблюдават проблеми в мускулния растеж, възстановяването, както и усвояването на важни вещества като протеина. Както знаем, че всички тези неща са в основата на бодибилдинга.

Вредите от въглеродния монооксид не свършват до тук. Има неблагоприятно влияние върху сърдечносъдовата система, тъй като стимулира натрупването на мастни депа в артериите. Това води до сърдечни проблеми, а при жените въглеродният монооксид може дори да застраши бременността.

Катранът

70% от вдишания от тютюнопушенето катран се наслагва в белите дробове, предизвиква кашляне и разрушава клетките, които предпазват дробовете от инфекции.

Здравословните проблеми и рисковете свързани с пушенето са безброй, включително: по-бързо остаряване, 83% от белодробните пациенти са пушачи, 90% от случаите на бронхит са свързани с пушенето, пушенето удвоява риска от сърдечни проблеми ,а 17% от сърдечните болести са причинени от него.

Спортуващите жени и пушенето

Очаква се ракът на белите дробове да стане по-разпространен дори от рака на гърдата. Докато рискът от белодробни и сърдечни проблеми е еднакъв при мъжете и жените, то няма как да пренебрегнем няколко други проблема, характерни за жените-пушачи, между които: спонтанен аборт, проблеми по време на бременността, недоносване на бебето, менопауза 3-4 години по-рано, остеопороза, инфаркт.

Пасивното пушене

Това, че не сте пушач, определено не е достатъчно. Системното вдишване на цигарения дим е не по-малко вредно. Наистина е трудно да накараме приятелите си пушачи да се съобразяват с нас, а фактът, че не сме привикнали към тютюна води до проявата на по-малки странични ефекти като парене на очите, замаяност, кашляне, главоболие и отслабване на имунната система.

Какво получаваме, ако откажем цигарите

Основни проблеми при спортуващите пушачи са по-големият риск от контузии, ниска издръжливост, отпадналост и нежелание за трениране. Безспорно е, че отказването на цигарите увеличава шансовете Ви за по-дълъг и здравословен живот, а в залата може да очаквате по-бързо и лесно постигане на поставените цели.


Източник: http://www.bodytime.bg/