неделя, 15 април 2012 г.

Защо алкохола вреди при спорт


Предполагаме, че всеки един спортуващ си е задавал въпроса дали алкохола вреди на изграждането на красиво тяло.

Някои хора трудно се справят с диетите, а за други е истинско предизвикателство да контролират и ограничат приема на какъвто и да е алкохол.

Тук ще се опитаме да обясним как точно влияе алкохола върху изграждането на мускулна маса.

Алкохолът и хормонът на растежа

Консумирането на алкохол понижава отделянето на хормона на растежа. Този хормон играе много важна роля ако целим да натрупаме мускулна маса, тъй като стимулира растежа и развитието на клетките и допринася за развитието на костната тъкан.
Този хормон се отделя главно по време на съня в ранните часове на нощта. Алкохолът нарушава естествения ритъм на съня и намалява отделянето на този хормон до 70%

Алкохолът и тестостеронът в организма

Тестостеронът е друг много важен хормон, който се асоциира с мускулната маса и е причината мъжете да могат да развият много по-едра мускулатура от жените.
При консумация на алкохол, в черния дроб се произвежда вещество, което предотвартява отделянето на тестостерон. Това вещество намалява концентрацията на тестостерон в тялото и пречи на натрупването на мускулна маса.

Алкохолът и възстановяването след тренировки

Способността да се възстановим след употребата на алкохол изисква енергия, за да го изхвърлим от тялото си, тъй като алкохолът вреди на организма. Тази енергия, която се отделя, за да се неутрализират вредните ефекти върху тъканта намалява енергията, която може да отделите за фитнес тренировки и да работите над тялото си.

Алкохолът и дехидратацията

Дехидратацията е друг проблем, за който трябва да се погрижите, ако консумирате алкохол. За да поддържате водния баланс в тялото си, трябва да консумирате достатъчно напитки – безалкохолни и безкофеинови, които да възстановят баланса в организма ви.
Друго следствие от дехидратацията е чувството на умора, недостатъчен тонус, бърза преумора, постоянно чувство на глад.

Алкохолът и синтезът на гликоген

Един от основните източници за мускулна маса е натрупването на гликоген. При консумацията на алкохол, синтеза на алкохол взема превес над синтеза на гликоген, което дава отражение върху намалените запаси на гликоген в мускулните клетки.

Алкохолът и аеробната дейност

Алкохолът засяга аеробната дейност. Той може да предизвика повишаване на кръвното налягане и на сърдечните показатели. И тъй като сърцето ви ще е достатъчно натоварено, допълнителното напрежение от упражненията ще ви измори много повече, отколкото ако не консумирате алкохол.

Алкохолът и мазнините

Най -накрая не може да пропуснем, че освен всички останали вреди, алкохолът съдържа и много калории. Горе долу калориите от 3-4 питиета се равняват на калориите на едно доста обилно хранене. Разбира се, няма да се лишим от храненето за сметка на калориите от алкохола и най-често смесваме двете, което води до пагубни резултати в килограмите ни.

Мисля, че заключението е повече от ясно. Определено алкохолът вреди, когато искаме да правим мускули.