вторник, 29 април 2014 г.

“Арматура”





Класическите дървени ударни оръжия, такива като палки, бухалки, бастуни, тояги и др. на улицата са се трансформирали в парчета скраб, тънки тръби или метални пръти. Жаргонното название с което са известни тези улични оръжия е “арматура” или “вестник”.
За разлика от бастуна, “арматурата” няма дръжка, но е също толкова удобна, а и лесно може да се “измайстори” такава.  “Арматурата” може да се класифицира въз основа на дължината си:

  1. Къса (Палка) – Дължина: 30-80 см. Преимущества: удобна за точкови удари.
  2. Средна (Бастун) – Дължина: 90-120 см. Преимущества: удобна за удари от по-голямо разстояние с голям замах.
  3. Дълга (Прът) – Дължина над 160см. Преимущества: удобна за въртене и подсечки.
Най-разпрастранени са късите и средните образци “Арматури”(палка и бастун). Прилага се разнообразна техника., включваща “сечащи” удари отгоре надолу, странични удари, диагонални удари, точкови удари, въртящи удари тип ”осморка” и различни блокове.
На дълги дистанции използвайте “сечащи” удари насочени към китката или към ръката държаща оръжие, както и към външните страни на лакатните стави(силен удар с “арматура” нанесен в лакатната става, дори и през дебело облекло парализира крайника), нанасяйте удари по колената и глезените.
При близко разстояние използвайте точкови (наръгващи) удари: в гърдите (сърдечната област), в гърлото, в корема, в лявото или дясното подребрие (далак и черен дроб).
Травмите от наранявания при удари с “арматура” са с широк диапазон – натъртвания, счупвания, разкъсване и сътресение на вътрешни органи, вътрешни и външни кръвоизливи и др.
Силен “Сечащ” удар в главата и точков удар в гърлото или в сърдечната област могат да бъдат смъртоносни!