петък, 14 март 2014 г.

NS Straight Edge – новите нонконформисти


Вие няма да ги видите в шумна компания, в която се консумира алкохол и се палят цигари. Вие въобще няма да ги видите да използват забранени и позволени опиати. Няма да ги видите, защото тях ги е поразил Стрейт Едж „вируса” – световна философска тенденция превземаща с невероятна скорост младежките умове.

Straight Edge (или sXe) – е начин на живот и идеологическа основа на съвременното поколение нонконформисти. В центъра sXe – стои идеята за самоконтрол, имаща за цел да осигури максимално въздействие върху живота ни. На английски Straight Edge се превежда „Права линия”, тоест, убеждение, което непрекъснато координира твоите действия. Стрейт Едж е единствената алтернативна съпротива срещу съществуващия канон на битието за „загубеното поколение” пристрастено към наркотици, алкохол, цигари и безразборен секс.

Стрейт Едж движението се заражда в края на 70-те и началото на 80-те години, когато група млади хардкор музиканти започват да оформят принципите на sXe в своите песни. В тях те започват да насърчават здравословния начин на живот, за разлика от съществуващите по това време нихилистични пънк и рок тенденции, които възпяват хедонизма и самоунищожението. Официалната история на движението стартира, когато бандите уморени от задимените и развратни помещения започват да пеят в своите парчета: „не пий, не пуши, не се еби”, което се явява контра на лозунга „секс, наркотици и рокендрол” възпети от Sex Pistols и The Ramones. Под термина "не се еби" се има предвид необвързващият секс. sXe подкрепя любовта с любим човек, а не разврата. В последствие тези хора създават не само музика, а движение, което се превръща в голямо постижение. Те по никакъв начин не са се опитвали да разпространяват идеите си по целия свят, просто не са  харесвали това, което се е случвало около тях и манталитета на техните връстници. Като символ на движението са избрани кръстовете на гърба нъ ръцете, които символизирали, че посетителят е твърде млад, за да консумира алкохол в дадения бар.

Straight Edge е най-висшата форма на бунт. То се превърна в бунт срещу болестите на обществото. Движението не се ограничава само в борбата срещу наркотиците и слушането на определен стил музика. Стрейт Едж възбужда личностното развитие и просперитет, като насърчава забавното и духовно единение чрез творчески проекти. Това движение се опитва да отвлече вниманието на хората от различните видове пристрастявания: наркотици, нездравословен начин на живот, зависимост от телевизията, хазарт или други лоши навици, които са общи за съвременната култура.

NS Straight Edge е най-върховната форма на развитие в това движение. С времето възгледите на активистите се политизират. Те са явяват контраудар срещу наложените в движението толерантни глупости и расоостъпничество. Последователите на тази идеология приемат изцяло националсоциалистическите идеи, които са единствените противопоставящи се на започнатият разпад на човешката общност. Призивите за личностно саморазвитие даващо отпор на ционистките планове за развращаване на младежта привличат все повече хора. Идеалистите освен политическа борба, започват и активна такава за опазването на природното богатство и животинското разнообразие. Някои от тях стават вегетарианци и отказват консумирането на всякакви вредни продукти (кока кола, кафе, ГМО храни и др.), като по този начин се опитват да влияят върху политиките на глобалните корпорации. Започват масово да насърчават обществото да спортува.
 NS Straight Edge несъмнено е пътят, който трябва да се избере ако не искате да поддадете на натиска от околната среда.  Живеем в свят, където индивидуалните възможности са безкрайни. Твоят избор се определя от това дали ще бъдеш един от многото или ще упражниш правото си на себеизразяване. Дали ще следваш пътят свръхчовека!