сряда, 15 януари 2014 г.

Национализмът като народна служба



 
По пътя на човешката история блестят най-ярко делата, родени в пламъка на националното чувство. Защото това чувство е първичната сила, която движи непрекъснато човешкия дух и чийто извор лежи в естествената и свещена връзка на индивида с нацията. Чрез тази връзка нацията като съвкупност от материални и морални ценности поверява в ръцете на своите синове традициите и идеалите си. С клетва да пазят съкровищата на миналото, да изградят едно достойно настояще и да вярват в звездата на бъдещето.
Ето защо всяка лична или колективна проява на националното чувство е всъщност едно усилие за осъществяване мисията на нацията.
Така определен, национализмът конкретно обхваща следните върховни служби: почит, вяра, борба и дълг.
-Почит към подвига на безсмъртните мъртви, които вложиха в заветите на миналото скъпоценната пепел на своето себеотрицание и родолюбие.
-Вяра в силите и съдбата на нацията.
-Борба за запазване и продължение делото на българската държавност, градена в столетия, с дух и меч.
И преди всичко:
-Дълг към живите нужди на нашата действителност, което значи: здрав и силен народ; хляб и работа за гладните и безработните; земя за безимотните; защита на работническия и селски труд; развитие на културните и стопански инициативи; народно примирение и сцепление – с една дума, дълг към народа като съвкупност от български граждани, които живеят, борят се и страдат със своите хиляди ежедневни нужди.
В изпълнение именно на този дълг се разкрива главната същност на национализма. Прочее, преди да бъде поклонение пред символи, последният е действителна народна служба- народничество.
Само в този национализъм е и източникът на мистичната вяра, че никъде другаде в света, а тук- на скъпата родна земя, под светлото българско небе- животът е най-добър.