четвъртък, 31 юли 2014 г.

Съвети за NS боеца



Бойното обучение протича през целия живот. Начинът по който вие се държите в конкретна ситуация зависи изцяло от вашата обща подготовка.

Подготовка на съзнанието
Единоборство – преди всичко е агресията. Мислене – най-важният основен фактор в битката. Желанието за победа е по-важно от техниките, които се прилагат. Вашият най-голям враг – страхът от сблъсък с противника.
Съзнанието на боеца задължително трябва да бъде спокойно и винаги програмирано за изпълняването на насилствени действия. Какво трябва да направите? Унищожете противника и се убедете, че той вече не е в състояние да се изправи.
Действайте автоматично, все едно сте в състояние на транс или сте “загубили ума си”. Не сте длъжни винаги да се замисляте или да действате по предварително изготвен сценарий. Невъзможно е да се подготвите предварително при неизвестни за вас обстоятелства. Ако вие започнете да мислите в момента на боя за определен начин за защита или нападение ще забавите подсъзнателните си инстинкти. По време на обучение се старайте да действате автоматично. В реална ситуация вашите съзнателни действия ще бъдат много по-бавни от вашата подсъзнателна реакция.
Трябва да сте наясно, че в боя вие сте длъжни да причините вреда на противника. В определин случаи това може да зависи от степента на заплаха. Старайте се да нанесете колкото се може повече повреди за кратко време.
Не бива да спирате веднага след предприети защитни действия. Продължавайте активно да контраатакувате противника, докато не бъде премахната напълно заплахата от нападение. Действайте според ситуацията.
Не се притеснявайте ако противника се окаже физически по-силен от вас. Занимавайте се с бодибилдинг, но не употребявайте стероиди (защото те сковават мускулите и ви правят по-бавни). Това е отлично допълнение към обучението ви за самозащита.
Опасно е да подценявате противника, той може да има някои скрити преимущества. В края на краищата вие не сте в състояние да определите веднага опита, издържливостта, силата, бързината и наличието на скрито оръжие.
Създаване на образ на врага. Такова психологическо състояние е нужно в боя, защото елиминира в съзнанието на боеца определени морални ограничения. Това позволява да се биете с противника злобно и целенасочено.
Постоянно мислете и се опитвайте да предвидите възможните действия на противника. Трябва да изпреварвате опонента си.
Ако сте “мек” човек вашето обучение ще отнеме повече време.

Методика на обучение
Всички технически действия трябва да бъдат прости и изпълнени с максимална бързина. Отработването винаги се извършва с партньор. Важно е да работите с различни партньори.
Единствения начин за ефективно отработване на боя с нож е тренировки с макетни модели. При разработването на нападателни и защитни комбинации се старайте да действате така както бихте действали в реален бой. Разберете, че друг начин за отработване на действията в пряк контакт просто не съществува. Бавната отработка на ударите няма да ви бъде полезна.
По време на тренировка нанасяйте ударите уверено и с пълна сила. В реални ситуации е нужно да действате така, че никой да не може да ви спре.
Настройте са да действате жестоко и с всички сили, освободени от  вродени страхове и възприятия. Представяйте си, че вашият противник е виновен за всички неправди, които са ви сполетели и сега е момента за разплата. Това е добър начин да се настроите за двубой.
Никога не изпадайте в паника. Разбира се това е по-лесно да се каже отколокото да се направи. За да бъдете напълно уверени в себе си е нужно постоянно да се обучавате. Бъдете изобретателни, прилагайте повече елементи на реализъм във вашите тренировки за да добият по-голяма практическа ценност.
Подхождайте в процеса на обучение творчески. Отработвайте действия в различни ситуации. Това ще допринесе за развитието на вашите умения и навици, а това ще повиши вашия опит. Развивайте вашето въображение, разработвайте нови сценарии.
Вслушвайте се в съветите на хора, които имат боен опит. Въпреки това се старайте да избягвате теории, които насърчават ненужни и безполезни умения. По време на обучение бъдете внимателни и наблюдателни, учете се от примерите в живота.

 Движение и предвижване
По време на движение е необходимо постоянно да запазвате бойната си стойка и балансиране. Правете стъпка напред и преместете предния крак, след това преместете другия крак на неговото място. По този начин се възстановява бойната стойка. Движението назад се прави аналогично.
Някои от тези движения изглеждат естествени, а други напротив. Тренирайте ги постоянно за да се превърнат в автоматични. Избягвайте сложни движения. В никакъв случай не се застоявайте на едно място, това е опасно. Не правете кръстосани стъпки, те нарушават равновесието.

Дишане
Дишането е един от най-важните аспекти при водене на бой. Правилното дишане осигурява разхлабване на мускулите и увеличава скоростта на вашите защитни и нападателни реакции. То зависи преди всичко от вашето физическо състояние и емоционална настройка.  Затова е много важно да умеете да владеете вашите чувства. Старайте са да дишате през носа си, така както са ви учили в занятията по физическа подготовка. Един от най-добрите начини да се научите да дишате правилно е йогата. По време на обучение дишайте нормално, не се напрягайте.