сряда, 8 февруари 2012 г.

Жените и тютюнопушенето


Повечето жени знаят, че тютюнопушенето може да влоши общото им здравословно състояние и да предизвика развитието на рак и сърдечносъдови заболявания. Но те би трябвало да знаят, че от цигарения дим и веществата, съдържащи се в него, биха могли да пострадат и по много други различни начини.

Кожа
Цигареният дим съдържа над 4000 химикала и може да дехидратира кожата ви, както и да наруши нормалното й снабдяване с кислород. Проучванията показват, че увреждащият ефект на цигарения дим върху кожата може да започне по-рано от очакваното с развитие на бръчки на лицето, около очите, поява на жълтеникаво сивкав цвят и влошаване на общото състояние на кожата. Често се получава обезцветяване и пожълтяване на пръстите и ноктите на ръцете. При спиране на пушенето кожата става по-гладка и по-жизнена.

Коса
Има изследвания, които показват, че пушенето може да доведе до косопад и преждевременно побеляване на косата. Определени химикали в дима се разпадат в космените структури и водят до увреждането им. При спиране на това влияние част от притока на хранителни вещества се възстановява, като подобрява здравината и блясъка на косата.

Дъх
Пушенето оцветява зъбите и ги прави жълти. Освен това е съпроводено с неприятна миризма – лош дъх. Цигареният дим нарушава нормалната обмяна на веществата в устата, като спомага за натрупване на плака и това води до по-ранното и бързо увреждане на зъбите и пациентите.

Общо здравословно състояние
Пушенето намалява способността и капацитета на физическата активност, както и издържливостта. Възможно е вече да не можете да тичате толкова много или толкова бързо, колкото вашите познати непушачи. При това сърцето на един пушач извършва многократно повече работа от това на непушач, а тялото му изразходва много повече енергия.
Много от жените покачват теглото си при спиране на цигарите, но поддържането на килограмите в нормални граници може да бъде постигнато и чрез спазване на здравословен начин на живот и хранене. Хората, които пушат са по-склонни да трупат килограми около талията и в горната част на тялото. Това увеличава риска от развитие на диабет, сърдечно съдови заболявания, артериална хипертония и проблеми с жлъчката.

Общи заболявания
Проучвания са доказали, че тютюнопушенето при жените увеличава риска от рак на шийката на матката, рак на гърдата, на белия дроб и нередовен цикъл. В по-късна възраст увеличава риска от нарушено зрение и проблеми със слуха, поради инфекци. Честотата на инфарктите се увеличава независимо от възрастта на човек.

Менопауза
Пушенето увеличава вероятността за настъпване на ранна менопауза и задълбочава негативните симптоми по време на менопаузата като главоболие, тежест, умора, допринася за развитието на остеопороза и исхимична болест на сърцето.

Бременност
Изследванията показват, че при пушенето има по-голям риск от увреждане на яйчниците и от развитие на генетични аномалии, недоносеност, спонтанен аборт и ектопична бременност. При такива пациентки зачеването може да бъде затруднено. Поради намаления кръвоток към плода и вредните вещества, които попадат в него, могат да настъпят състояния, при които се наблюдава задух, по-ниско тегло на бебето и развитие на астма.

Добрите новини са, че никога не е късно да се откажете от цигарите и да се присъедините към хилядите жени, които са подобрили по този начин здравето си.
При прекратяване на пушенето тялото ще има възможност да получава повече кислород, което ще повиши тонуса и издържливостта ви и ще ограничи усещането за задух и намален капацитет. Счита се, че след 35-40 годишна възраст всяка година пушене съкращава очакваната продължителност на живота с около 3 месеца.