вторник, 22 август 2017 г.

Немската организация „Националсоциалистическият ъндърграунд“

„Националсоциалистическият ъндърграунд“ е NS организация извършила поредица от ксенофобски убийства. Тя извършва атаките между 2000 г. и 2007 г. в цяла Германия, оставяйки десет души мъртви и един ранен. Основните цели били етнически турци, но също така и кюрди. Сред жертвите им има и етнически грък и полицайка.
Повечето от жертвите им били собственици на малки фирми – дюнерджийници и зеленчукови магазини. Всичките биват убити от близко разстояние с пистолет CZ 83. Когато започнали убийствата, полицията си мислела, че ставало въпрос за имигрантски войни и извършителите не били немци. Полицайката Мишел Кизеутер също бива застреляна и убита, а полицейският служител на патрул с нея бива критично ранен. Полицията подозира групата и за извършването на няколко бомбени атентата. Трима биват основните заподозрени - Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos, и Beate Zschäpe.
Уве Бьонхарт  и Уве Мундлос  биват открити мъртви от полицията след извършен от тях банков обир на 4 ноември 2011 г. Тя заявява, че са се самоубили. Беате Цшепе се предава на 11 ноември 2011 г. Тя бива обвинена в убийство, опит за убийство, палеж и принадлежност към терористична организация. Цшепе също така е обвинен в участие в най-малко две бомбени атентата и 15 банкови грабежи, за които се твърди, че са извършени от нейните съучастници Уве Бьонхарт и Уве Мундлос.
 При разследването полицията открива предполагаем списък с 88 имена, включващи "двама видни членове на Бундестага и представители на турски и Ислямстки групи ".

Убийството на Енвер Шимшек
Енвер Шимшек е 38-годишен бизнесмен с турски корени, който управлява няколко цветарски сергии в южна Германия. Когато неговият служител, ръководещ щанда в Нюрнберг, отишъл на почивка, самият Шимшек го заместил, а следобедът на 9 септември 2000 г. бил застрелян от двама мъже и два дни по-късно починал от раните си в болница. Това е първата жертва но организацията. Оръжието с което е убит бива използвано и за следващите убийства.

Убийството на Абдурахим Озюдогру
На 13 юни 2001 г. Абдурахим Озюдогру е убит с два изстрела в главата със същото оръжие, което вече е използвано при убийството на Енвер Шимшек. Озюдогру  който работил като машинар за голяма компания в Нюрнберг, е помагал в шивашки магазин. Трупът бил открит от случаен минувач.

Убийството на Сулейман Ташкопру

На 27 юни 2001 г., между 10:45 и 11:15 часа сутринта, Сулейман Ташкопру, на 31 години, почива в магазина за зеленчуци в Хамбург-Бахренфелд, след като три пъти бива застрелян в главата.  Това се случва две седмици след второто убийство.

Убийството на Хабил Килич
На 29 август 2001 г. Хавил Килич става четвъртата жертва. Килич, на 38 години, който е женен и има дъщеря, е бил застрелян в пунктовете за зеленчуци в Мюнхен-Рамерсдорф. Това бива първото от двете убийства в Мюнхен.

Убийство на Мехмет Тургут
Две години и половина по-късно, в Рощок-Тойтенвинкел, сутринта на сряда, 25 февруари 2004 г., между 10:10 и 10:20, Мехмет Тургут бива прострелян три пъти в главата и шията с CZ 83 и умира мигновено.
Тургут, който живее незаконно в Хамбург, е бил в Росток на гости и е бил помолен от един познат да отвори магазина за дюнери в този ден. Поради връзката на Тургут с Хамбург, полицията в Рощок го свързва с третата жертва - Сулейман Ташкопру, като по този начин налага термина „дюнерджийските убийства“.

Убийство на Исмаил Яшър
На 9 юни 2005 г. групата удря за трети път в Нюрнберг. Исмаил Яшър, на 50 години, идва от Сурук, Турция в Нюрнберг и притежавал магазин за кебап на Шарерщрасе.
Той бива намерен мъртъв приблизително около 10:15 ч. с пет огнестрелни рани.

Убийството на Теодорос Булагридис
На 15 юни 2005 г. между 18:15 и 19:00 часа затворникът Теодорос Булгаридес бива убит в магазина си в близост до другото убийство в Мюнхен. Булгаридес оставя жена и две дъщери; Той е втората жертва на убийство в Мюнхен. Той е и първият, който не бил турчин.

Убийството на Мехмет Кубашйк
В Дортмунд, в ранния следобед на 4 април 2006 г. Мехмет Кубашйк, немски гражданин от турски произход, бива намерен мъртъв в магазина си. Подобно на по-голямата част от другите жертви, Кубашйк е бил застрелян в главата.

Убийството на Халит Йозгат
На 6 април 2006 г., само два дни след убийството на Кубашйк, Халит Йозгат става предпоследната жертва в поредицата от убийства и последната с турски произход. Йозгат, който управлява интернет кафене в Касел, Хесе, също е бил застрелян в главата. По време на убийството присъства агент на Хесенското бюро за защита на Конституцията. Агентът първоначално твърди, че е напуснал помещението малко преди убийството, но други свидетели твърдели, че той бил там по това време. Участието му в случая породило подозрения, че правителствените агенти могат да бъдат свързани с организацията, отговорна за убийствата.

Убийството на Мишел Кизеутер
На 25 април 2007 г. полицейската служителка Мишел Киесветер и нейният дежурен партньор биват атакувани по време на обедната си почивка. Киесветер , на 22 години, е била убита, а нейният партньор бил критично ранен, но оцелял без спомен за атаката. Докато в останалите случаи става въпрос за ксенофобия и расизъм, тук разследващите не успяват да разберат причината. Теориите включват различни мотиви, като най-логичната е заради придобиване на нови оръжия. Оръжията им биват открити след време  в караваната, в която се твърди, че са се самоубили двамата бойци.

На 4 Ноември 2011 г, в 09:30 сутринта - Уве Бьонхарт и Уве Мундлос, влизат в банка с пистолети и успяват да измъкнат 70 000 евро. При измъкването им започва преследване от страна на полицията и размяна на куршуми. Твърди се, че  Уве Мундлос застрелва Уве Бьонхарт  и след това се самоубива.

Германският народен предател и канцлер на Германия Ангела Меркел заявява, че "хладнокръвните убийства на девет имигрантски търговци от неонацистите са" немислимо "престъпление за Германия и национален позор".