четвъртък, 25 август 2016 г.

10 правила за използване на лютив спрей

1. Лютивият спрей не е достатъчно оръжие за самозащита. Той е част от всички ваши принадлежности в бойния арсенал. С други думи,  след като го използвате - или продължете борбата, или избягайте.
2. Дръжте го на достъпно за вас място.  Лош пример за съхранение е ако той се намира на дъното на женска раница или в някой тесен, нисък или неудобен джоб на дреха.
3. В опасния момент на конфликта, спрея трябва да бъде във вашата ръка. Не си мислете, че ще имате възможност бързо да достигнете до него (макар, че това е добро умение, което заслужава вашите тренировки).
4. За повечето ситуации е по-добре да изберете спрей тип "облак", отколкото "струя". Разбира се, тогава рискът да попаднете в една и съща зона на поразяване и висок, но със сигурност ефективността му от поразяване е сигурна.
5. Спрея е чувствителен към студа.  Ако зимата го носите в джоба си, ще трябва през цялото време да го топлите с ръка. Ефективността на застудения спрей се намалява почти на половина.
6. Тренирайте използването на спрей с лявата си ръка. Често пъти така ще бъдете по близо до лицето на врага, а с дясната си ръка ще имате възможност да използвате друго ваше оръжие или да ударите с нея веднага след като бъде поразен противника.  Прилагайте следната примерна схема - пръскане с лявата ръка - удар с дясната. Повторете ако се наложи. Не забравяйте да спазвате дистанция.
7. Ако имате малка тубичка спрей (те са различни), няма нужда да икономисвате от употребата му. Изпръскайте цялото количество в лицето на противника. Бъдете достатъчно близо, за да сте сигурни, че ще го поразите. Ако се опитате да спестите газ, то вие рискувате да попадне твърде слаба доза и по този начин няма да се получи нужния ефект.  Ако имате голяма тубичка, то вие ще може да направите с нея до 2-3 хубави атаки, но не повече.
8. Пръскането трябва да се прави умно. Не се мислете, че като започнете да пръскате, опонентът ви ще стои мирно и ще ви гледа. Със сигурност той ще си покрие очите с ръка и по-този начин няма да го поразите, както трябва.
9. Не очаквайте незабавен ефект на спрея. Първо - той може да не е попаднал в очите на нападателя. Второ - никой не знае колко точно време ще продължи шока на нападателя. Следователно вие трябва да бъдете подготвени за близък бой или веднага да тръгнете да тичате. Най-вероятно нападателят няма да тръгне след вас ако сте се отдалечели на достатъчно разстояние от него, а той е оцелен.
10. Ако част от спрея попадне в очите ви - не се паникьосвайте! Не забравяйте, че вашият опонент ще бъде поразен повече, отколкото сте вие. Битка ще продължи да бъде във ваша полза. След като се приберете изплакнете очите си с мляко. То облекчава изгарянето. Също така може да се измиете и с безалкохолно. На трето място ви препоръчвам водата. А за противника не се притеснявайте. Ако той не е астматик и няма индивидуална непоносимост към съставките на спрея, той ще страда 1 или 2 часа, но не повече.